Merino

search Created with Sketch.

MERINO

Mitä on merinovilla?

Merinovilla on eläinkuitu, jota saadaan merinolampaista. Niitä kasvatetaan pääosin Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa. Pohjoismaissa rotu ei menesty. Merinolampaat ovat kehittyneet ajan kanssa pärjäämään kesän paahtavassa kuumuudessa ja talven hyytävässä kylmyydessä Uuden-Seelannin Etelä-Alpeilla.

Merinovillan kuidut ovat pitkiä, kimmoisia ja huomattavasti ohuempia kuin perinteisen lampaanvillan kuidut. Tästä syystä merinon käyttö ja suosio raaka-aineena on kasvanut vuosi vuodelta. Merino on iholla pehmeän, miellyttävän ja aina kuivan tuntuinen.

Pidempien kuitujen takia merinosta voidaan valmistaa myös ohuempia kankaita.

Moni tuntee merinovillan ylivertaiset hyödyt kylmän ajan pukeutumisessa. Materiaalin toiminnallisuuteen on herätty laajalti viime vuosien aikana. Merinon ominaisuus hengittää, siirtää kosteutta ja säädellä lämpötilaa on kuin tehty urheilukäyttöä varten. Lähes jokainen ihastuu pehmeään villaan ensimmäisen kokeilukerran jälkeen. Merinotuotteiden mukavuus, antibakteeriset ominaisuudet ja monikäyttöisyys tekevät niistä luottovaatteita arkeen ja ulkoiluun. Pehmeä villa joka ei kutita sopii kaikille ikään katsomatta.

Merinovillan ominaisuudet

LUONNONTUOTE
Merinovilla on sataprosenttinen luonnontuote, jota saadaan merinolampaista. Merinon toiminnallisuus kuituna on tehnyt siitä yhden halutuimmista materiaaleista elinolosuhteissa, jossa kylmä ja kosteus kohtaavat.

ERITTÄIN LÄMMIN
Ohutkin merinovillakerros lämmittää tehokkaammin kuin yksikään keinokuitu.

KOSTEUDENSIIRTOKYKY
Merinovilla siirtää tehokkaasti kosteutta ja haihduttaa sen ilmaan. Merinovillakuitu pystyy imemään itseensä 30% oman painonsa verran kosteutta, minkä ansiosta villa ei tunnu märältä iholla.

HENGITTÄVÄ
Merinovilla on hengittävä luonnonkuitu, joka tasaa kehon lämpötiloja ja siirtää kosteutta pois iholta.

EI KUTITA
Merinovillakuitu on erittäin pitkä ja todella ohut, toisin kuin moni muu villakuitu. Se ei kutita paksumpien villalaatujen tavoin, vaan se tuntuu iholla miellyttävän pehmeältä.

ANTIBAKTEERINEN
Merinovilla on luonnostaan antibakteerinen. Se ei kerää hajuja itseensä. Vaatteen raikastamiseen riittää usein pelkkä tuuletus.

LÄMMITTÄÄ KOSTEANA
Villa tuntuu lämpimältä ja kuivalta kosteanakin. Pitkät ja hiostavat suoritteet pakkasessa tuntuvat miellyttävämmältä.

JOUSTAVA
Merinolangan erikoisen rakenteen vuoksi siitä voidaan valmistaa joustavia ja ohuita neuloksia ja kankaita. Ohuet ja mukautuvat merinovaatteet soveltuvat hyvin kerrospukeutumiseen hyvän istuvuuden ja mukavuuden ansiosta.

VIILENTÄÄ LÄMPIMÄLLÄ, LÄMMITTÄÄ KYLMÄLLÄ
Merinovilla on aktiivinen kuitu, joka reagoi kehon lämpötilojen muutoksiin. Tämä ominaisuus vähentää vuodenaikojen vaihteessa alipukeutumisen riskiä. Merinovaatetta voi käyttää kaikkina vuodenaikoina – myös kesällä.

BIOHAJOAVA
Kun villakuitu pitää hävittää, se maatuu luonnollisesti vuosien aikana ja vapauttaa ravinteet takaisin maahan.

PALOTURVALLINEN
Villa vaatii syttyäkseen 570-600 asteen lämpötilan, kun puuvilla syttyy 225 asteessa.

Villa ei myöskään sula, joten se ei voi tarttua syttyessään ihoon, kuten monet muut synteettiset materiaalit. Villaa käytetään paloturvallisuuden vuoksi paljon julkisissa tiloissa, kuten hotelleissa ja lentokentillä.